Péče o psa v zimním období

Rozdíl mezi letními a zimními teplotami může být 20–25 °C. Proto v zimě nosíme teplejší oblečení, zapneme si topení, vyměníme letní peřinu za zimní... Ale uděláme dost změn, abychom pomohli i našim psům zvládnout mokrou a studenou zimu? Přinášíme několik tipů, díky kterým si váš pes užije zimní radovánky spokojeně a ve zdraví.

1. Udržujte ho v teple

Stejně jako my, i pejskům je zima. Ale na rozdíl od nás si nemohou obléknout svetr nebo kabát. V zimě, pokud je váš pes pomalejší, starší nebo krátkosrstý, může být teplý psí kabátek přesně tím, co potřebuje. Tepelný komfort pejska povzbudí k pravidelnému pohybu venku, a zajistí, že přitom neprochladne. 

kabatky2-2

2. Pozor na prudké změny teplot 

Majitelé svým mazlíčkům v zimě často pomáhají vyhřívanými podložkami, které ale neřeší případné prochladnutí psa přímo v terénu. Navíc pokud zvíře přesunou z vymrzlého sněhu rovnou na hřejivou podložku, mohou mu způsobit tepelný šok. Klíčové je zamezit tomu, aby pes prochladnul už na procházce nebo cestou domů.

PET_zima

3. Důkladně ho osušte

Petlando nabízí sušící kabátky, díky kterým můžete pejska hned na místě osušit a udržet v teple. Kabátky jsou pružné a měkké, že s nimi psi dokonce rádi usnou už v autě. Díky dvěma vrstvám froté látky mokrou srst usušíte a po otočení kabátku suchou stranou dovnitř docílíte toho, že váš miláček zůstane chráněný před nepříjemným studeným vzduchem.

4. Nenechte ho venku prochladnout 

Je velmi důležité nenechat psa takzvaně vychladnout. I zdravé zvíře byste tím mohli vystavit problémům s klouby a bolesti svalů. Psi s artritidou nebo psí senioři, kteří už mají přirozeně horší termoregulaci, jsou ještě náchylnější. Nepříjemným zdravotním komplikacím předejte tak, že pejska zabalíte do sušícího kabátku

Nechte sušící župan pejskovi do té doby, dokud váš pes úplně neoschne. Nepřehřejí se, ani když máte doma zapnuté topení, protože kabáty jsou z bavlny a dýchají.

PET_zima2

5. Pečujte i o tlapky

Stříhání drápků a vystříhávání srsti mezi polštářky tlapek majitelé v zimě omezují. Myslí si totiž, že delší srst ochrání zvíře před zimou - opak je pravdou. Dlouhá srst mezi prsty na sebe nabaluje sníh, posypovou sůl a další nečistoty, které mohou způsobovat pejskům kožní problémy. Proto je důležité po návratu domů důkladně tlapky osušit a očistit. V tom vám skvěle pomohou naše dvouvrstvé sušící rukavice.

Tyto dlouhé dvouvrstvé palčáky, jejichž cílem je dostat se přímo mezi prsty, se používají snadněji než tenké ručníky a jeden pár vám pohodlně vystaří na tlapky dvou nebo tří psů.