Příchod štěněte

Příprava na nového člena rodiny: Co pořídit do výbavy pro štěně

Představte si, že jste rodiče očekávající příchod nového člena rodiny. Doposud jste si byli zvyklí na svůj klidný život, ale víte, že s příchodem miminka se mnohé změní. Připravujete dětský pokojíček, kupujete kočárek, pleny a nejrůznější potřeby pro malého tvora, který tu brzy bude s vámi.

Nyní si místo miminka představte malé štěně. Stejně jako u dítěte je i tady potřeba myslet dopředu a připravit vše, co bude štěně potřebovat pro svůj pohodlný a bezpečný život u vás doma.



Povlečení pro sladké sny

Začneme u základu - pelíšku. Stejně jako my lidé si i psi rádi odpočinou na nějakém místu, kde se budou cítit bezpečně a pohodlně. Vyberte vhodné místo pro pelíšek tak, aby štěně mohlo sledovat dění kolem sebe a zároveň nebylo rušeno hlukem nebo průvanem. Pelíšek by měl být dostatečně velký, aby se váš malý čtyřnohý kamarád mohl volně natáhnout a pohodlně spát.

Strava pro růst a sílu

Jak už jistě víte, štěňata potřebují speciální stravu. Na trhu je nespočet druhů štěněcích granulí, a proto je důležité vybrat ty správné pro vašeho nového kamaráda. Poradit se můžete s chovatelem nebo veterinářem, který vám pomůže najít tu nejlepší možnost. Nezapomeňte také na misku na vodu a jídlo - ideální jsou nerezové mísy, které lze snadno čistit.

Výchova od útlého věku

Aby se z vašeho štěněte stal poslušný a dobře vychovaný pes, je třeba začít s výchovou co nejdříve. K tomu budete potřebovat několik pomůcek. Nejprve pořiďte obojek nebo postroj a vodítko - dbejte na to, aby byly lehké a pohodlné pro malé štěně. Dále pak pamatujte na hračky jako tenisák či žvýkací kost, které pomohou štěněti udržet zuby v dobrém stavu a zabaví ho, když budete zaneprázdněni.

Bezpečnost na prvním místě

Ať už jste doma nebo venku, je důležité mít přehled o tom, co se s vaším štěnětem děje. Připravte si branku nebo ohrádku, která zamezí přístup štěněte do určitých částí domu. Venku pak myslete například na reflexní vestu pro lepší viditelnost vašeho miláčka v dopravním ruchu.



Láska a péče

Nakonec nejdůležitější - lásku a péči. Pořiďte si kartáč na rozčesání srsti a pečujte o svého nového kamaráda tak, aby se cítil milován a chráněn. Mluvte s ním klidným hlasem, hlaďte ho a drbejte za ušima - to jsou ty nejoblíbenější momenty každého psa.

Připravit domov pro nového čtyřnohého člena rodiny je vzrušující úkol plný radosti i starostí. S touto pečlivou přípravou se ale můžete těšit na bezproblémový začátek nového společného života.