5 praktických rad jak cestovat se psem

Vyrážíte se svým psem na výlety, nebo si chcete užít společnou dovolenou? Aby vám cestování se psem přineslo kýžený odpočinek, je dobré připravit se na ně předem. Díky našim 5 praktickým radám proběhne vaše cestování se psem v pohodě.

1. Důkladná příprava

Naplánujte výlet do posledního detailu. Před cestou si na sociálních sítích ověřte, kde vás přijmou s otevřenou náručí. A to i tehdy, pokud plánujete pobyt u moře, na vodě, nebo ve stanu v kempu. Vždy si ověřte, zda budete moci se psem na pláž, ale i to, s jakým omezením se bude váš pes pohybovat v kempu, na ubytovnách nebo v hotelu.

NÁŠ TIP: pokud nemáte mimo domov 100% jistotu, raději psa z vodítka nepouštějte. Dostatek volného pohybu bez vodítka mu na cestách můžete zajistit pomocí ohrádky pro psa, zvlášť pokud jste se rozhodli cestovat se štěnětem. Postavit se dá nejen v hotelovém pokoji, ale také na každé louce i pláži.

2. Důraz na pohodlí psa

Do auta s sebou sbalte vše, co vašemu psímu kamarádovi zajistí maximální pohodlí. Nezapomeňte na funkční psí župan ani na hřejivé psí deky, které dokáží nahradit domácí pelíšek. Každý pes ocení vlastní misku na jídlo a pokud máte v autě dost místa, přibalte mu i lízací podložku a jiné psí hračky, které vašeho miláčka při cestování zabaví a pomohou mu zbavit se stresu.

NÁŠ TIP: nezbytnou součástí cestovní výbavy pro psa by měly být reflexní prvky. Najdete je na nepromokavých kabátcích i na zimních oblečcích.

 3. Nepodceňte veterinu a nutnou legislativu

U psa nikdy nevíte, co se může během cesty stát. Zjistěte si proto dřív, než opustíte bezpečí domova, kontakty a otevírací dobu veterinárního lékaře v nejbližším sousedství vašeho pobytu a nezapomeňte na všechna potřebná očkování a doklady.

NÁŠ TIP: v letních měsících si dejte pozor na přehřátí psa. Při jízdě autem nebývá problém. Nastat ale může ve chvíli, kdy zastavíte a vypnete přívod čerstvého vzduchu, případně klimatizaci. Pomoci vám může zaparkování auta ve stínu, pootevření bočních okének i náš funkční župan, včetně plných misek s vodou, kterou nabízejte svým miláčkům na každé zastávce.

4. Spolehněte se na vlastní krmivo pro psy

Každé zvíře, tedy i pes, ať je jakkoliv starý, nese hůř změny denního režimu. Aby mu vaše společné toulky co nejvíce připomínaly pobyt doma, nezapomeňte s sebou přibalit nejen jeho krmivo, ale i pamlsky pro psy, na které je zvyklý.

NÁŠ TIP: do přírody, ale i do zahraničí a k moři s sebou určitě přibalte psí lékárničku, do které nezapomeňte přibalit antiparazitika. Při procházkách v lesích a travními porosty vaši miláčci určitě ocení i přípravky proti klíšťatům, ale hodit se budou i repelenty proti roztočům či blechám.

5. Pozor na počet psů a jejich věk

Bez problémů dokážete cestovat maximálně s pěti psy. Pokud jich vezete v jednom autě více, musíte mít s sebou osvědčení od veterinárního lékaře, že vaší smečce 48 hodin před cestou provedl klinické vyšetření a potvrdil dobrý zdravotní stav vašich zvířat, včetně toho, že jsou přepravy do místa určení schopná. Pokud jedete na výstavu nebo sportovní akci, je vhodné mít s sebou potvrzené přihlášky k účasti.

NÁŠ TIP: pokud se chcete vydat na delší cestu se štěnětem, můžete. Ale až po dosažení 12 týdnů jeho věku! Výjimka je možná jen tehdy, pokud s ním cestuje jeho prokazatelná matka. I pro tříměsíční štěně ale naplánujte jeho první výlet tak, aby každý další přijal s radostným očekáváním.