Co je to dog fitness?

Dog fitness je jedna z nejlepších aktivit, kterým se můžeme se svým psem věnovat doma i v přírodě, a to pomocí různých balančních a jiných pomůcek, nebo i jen pomocí pamlsků různě polohovat tělo, což také vyžaduje soustředění. Přestože cvičení vypadá jednoduše, tak jednoduché není a je důležité ho provádět správně s pomocí jištění majitele, aby nedošlo k nechtěnému pádu a poranění zvířete.

PET_dogfitness-4498185-2

Nejdůležitějším úkolem je nastavení správného cvičícího programu, úměrného věku a fyzické zdatnosti vašeho pejska. Jak na to, se dozvíte u specializovaných terapeutů a v rehabilitačních centrech po celé ČR. 

Pro některé z nás, co máme doma psího sportovce, je toto cvičení součástí běžného života a nutností k udržení skvělé kondice. Dog fitness by se ale měl i pro ostatní pejskaře stát běžnou součástí života a prevencí pro zdravý život psího parťáka. Samozřejmě největší skupinou, které dog fitness pomáhá, jsou psí pacienti po ortopedických a neurologických operacích i zvířata trpící svalovou dysbalancí.

PET_dogfitness--2-2

Do dog fitness patří třeba: kondiční cvičení, terapeutické cvičení, balanční cvičení, asistované a aktivní cvičení, cvičení zaměřené na štěňata, seniory, sportovce…

Kondiční cvičení: do kondičního cvičení zahrnujeme kardio trénink na běžícím nebo podvodním pásu pro zahřátí a následné cvičení na balančních pomůckách zaměřené na celé tělo psa. Zlepší se tak prokrvení a objem svalů, mezisvalová koordinace, motorika. Pravidelným tréninkem můžeme zvýšit výkon psího sportovce až o 100 %. K tomu doporučujeme také vyváženou stravu a vhodné tréninkové pamlsky

PET_dogfitness--4

Terapeutické cvičení: zahrnuje asistovanou pohybovou terapii, základem pro samostatný pohyb je propriocepce a nácvik rovnováhy. U neurologických a ortopedických pacientů se liší podporou a přidržováním u asistovaného cvičení (stimulace reflexů, překračování, stoj na třech končetinách, kontrolovaná chůze...).

Balanční cvičení: používají se při něm nestabilní podložky, balanční míče, nízké kavalety, slalom... pro nácvik rovnováhy. Samotná aktivita psa u polohování podporuje soustředění na přední a zadní končetiny (sedni, lehni, vstaň, panáčkování, poklona...), dochází tak ke zlepšení rozsahu pohybů, rozvoji a posílení svalové hmoty a slouží jako prevence zranění i vývojových abnormalit.

PET_dogfitness--3-2

Dog fitness pro štěňata: je cvičení hrou s ohledem na štěněcí věk a vyvíjející se pohybový kosterní a svalový aparát. Nikdy štěně nepřetěžujeme, a především využíváme nácvik technik na balančních pomůckách a kavaletách.

Dog fitness pro seniory: je zaměřený především na věk a zdravotní problémy pejska. Účelem tohoto cvičení je především udržení svalové hmoty a prodloužení aktivního života pejska.

Pro všechny typy cvičení je klíčová motivace

Pes sám od sebe málokdy začne cvičit s tím, že za to nečeká žádnou odměnu. Rozlišujeme proto dva základní druhy odměn, a to hračku a pamlsek. Pro dog fitness je přijatelnější odměnou právě dobrota, která oproti hračce pejska nerozptýlí a nerozhodí z rovnováhy. Na našem e-shopu najdete hned několik druhů pamlsků, nechejte pejska vybrat ten, který ho motivuje nejvíc. 

PET_pamlsky_dogfitness