Podzimní psí svět. Na co si dávat pozor?

Barevný podzim láká k procházkám. Venku je příjemně, ani teplo, ani zima. A ty výhledy! Než vyrazíte s pejsky objevovat krásy přírody nebo psích parků, měli byste mít na paměti pár věcí. Proto jsem o pomoc požádala naši týmovou veterinářku, Terezu Kalovou, která hezky shrnula nástrahy, které můžou na pejsky čekat. 

Terezo, co je podle vás pro psí svět na podzim typické?

V první řadě jsou to háravé feny. Na podzim jich bývá velké množství, a s tím se následně pojí různé problémy. Nejčastěji je to zvracení a průjmy. Objevují se jako důsledek toho, že si psi “čtou” venku zprávy a olizují kde co. 

JoliFOTO-5705627

Co všechno ovlivňuje počasí a na co si dát pozor?

Hlavně ze začátku podzimu je záludné prudké střídání teplot - ráno a večer už je poměrně dost zima, i když přes den je ještě příjemné sluníčko. Proto bych doporučila zejména u malých plemen zvýšené opatrnosti, aby se majitelé vyhnuli nepříjemnostem, jako jsou bolavá záda z prochladnutí, případně záněty močových cest či respirační infekce. 

Další problém, se kterým se potýkáme, je zvýšená prašnost - všude je spousta spadaného listí, ve kterém psi velice rádi skotačí a prach se dostává prakticky všude. Důsledkem jsou záněty spojivek, záněty zvukovodu, kontaktní alergie na kůži v podobě svědění, zarudnutí, případně vyrážky. 

Při deštivém počasí i po koupání, je potřeba důkladně vysušit hlavně meziprstí, které má v tomto období tendence se zapařovat. K tomu se dobře hodí sušící rukavice, díky kterým se do meziprstí pohodlně dostanete. 

kabatky2

 

Psí imunita během podzimu dostává zabrat. Jak ji můžu posílit? 

Nejvíce ji ohrožují již výše zmíněné výkyvy teplot a velký infekční tlak, který v tomto období pociťujeme i na sobě. Stejně jako u lidí je podzim období různých viróz, u psů je tomu podobně. Na posílení imunity nejčastěji podávám colostrum, u respiračních infekcí jitrocelový sirup, případně preparáty s obsahem beta glukanů, u průjmů (nebo i preventivně) probiotika(je ale potřeba sáhnout po zvířecích, protože naši mazlíčci mají jiné složení střevní mikroflóry). 

V Petlandu na imunitu a zdraví pejsků myslíme taky. Vyberte doplňky a vitamíny, které vašemu mazlíčkovi sednou nejvíc. 

JoliFOTO-08682

Co bych měla u psa sledovat a případně jít k veterináři? 

To je záludná otázka, ale zkusím aspoň stručně odpovědět. S klasickou rýmou, průjmem (tzn. bez příměsi krve, bez zvracení), podrážděním očí (bez hnisavého výtoku), není potřeba hned utíkat na veterinu. Kolikrát v takových případech stačí telefonická konzultace. Naopak pokud se pejsek může ukašlat, nemá chuť k jídlu, nebo opakovaně zvrací, je apatický, tak je vhodné se co nejdříve přijít ukázat.

Jsou nějaká pravidla pro podzimní pobyt venku? 

U malých plemen se určitě nevyhýbat oblečkům. U nich ale dbejte na správný výběr - nevhodné jsou svetříky, mikiny a jakékoliv podobné oblečení, které sice vypadá krásně, ale akorát na sebe natáhne vlhkost a může způsobit více problémů než užitku. Obleček by měl být nepromokavý, funkční a měl by pořádně krýt záda a nevyhrnovat se. Po každém venčení doporučuji opláchnout aspoň břicho a packy čistou vodou (a důkladně vysušit, hlavně meziprstí). 

JoliFOTO-1587242

Klíšťata a jiní parazité už mají po sezóně, nebo bychom na ně měli myslet? 

Blechy jsou problém celoroční, klíšťata sice patří teoreticky mezi sezónní parazity, ale s mírnými teplotami posledních let vídáme klíště někdy i v prosinci a sezóna začíná klidně v lednu... takže důsledná antiparazitární terapie je na místě po celý rok.

Jak je to s koupáním na podzim? 

Určitě hlídat mazlíčky, aby nevběhli do řeky nebo do rybníka, v této době už bývá voda poměrně studená. Srst vysychá pomalu a na veterině pak řešíme různé zdravotní problémy. Velice známý je např. syndrom mrtvého ocasu. Co se týká koupání doma, jak už jsem říkala, základní hygiena by měla být po každém venčení. A pak je potřeba psa důkladně vysušit. 

Máte nějako radu na závěr?

Každé roční období má své úskalí. Vhodnou prevencí a péčí mžete spoustě problémů předejít. 

Hodila by se vám rada navíc? Mrkněte na web paní doktorky Kalové